اربعین «جنت الحسین» روی زمین
- شناسه خبر: 8624
- تاریخ و زمان ارسال: 14 شهریور 1402 ساعت 02:41
- نویسنده: بردباری نیوز
به گزارش بردباری نیوز، آدم ها در جمع و ارتباط با دیگران اند که معنی پیدا میکنند و چه جمعی جمع تر از عاشقان امام حسین (ع) که سالی یک بار قرار می گذارند تا بخاطر عشق و محبت به حسین (ع) در یک نمایش به ابعاد میلیونی حماسه یاری و محبت به پا کنند و هر چه دارند را برای حسین (ع) به صحنه بیاورند.
بهانه پیادهروی و برپایی موکب از سویی، بودن در کنار هم را معنی می بخشد و هویت واحدی را می سازد که با تمام سلایق مختلف در کنار هم بودن و برقراری اجتماعات گاها با سلایق متفاوت کنار هم جمع می کند و این اتفاق بسیار مهم غنیمتی مهم در عصر غیبت برای شیعیان جهان رقم می زند.
در این گردهمایی بین المللی جمعی از شهروندان شهرمان نیز عزم سفر می کنند و از سویی عده ای از خادمان هم موکب های خدمت رسانی را به پا می کنند. گفته می شود امسال بیش از ۷۰ موکب از تبریز و شهرهای اطراف به خیل خادمان اربعینی پیوسته اند و در این میان موکب جنت الحسین شهرداری تبریز یکی از این موکب هاست که کمر همت به خدمت بر عاشقان اباعبدالحسین(ع) را گرفته است.
رویکرد و نگاه ویژه شهرداری تبریز با هماهنگی های صورت گرفته با ستاد مرکزی اربعین و همچنین مناسبات خواهر خواندگی این شهر با شهر کربلای معلی در حوزه های مختلفی چون تنظیف، پشتیبانی، تدارکات، پزشکی، آشپزی، فنی، تاسیسات و فرهنگی موجبات فراهم آوردن زمینه رشد و فعالیت خدمات متنوعی را حاصل کرده است.
امسال خادمان شهرداری تبریز همچون خیل خادمانی که از اقصا نکات برای خدمت رسانی به زائران کمر همت بسته اند تا با شور و اشتیاق همراه با همدلی و برادری در شکل گیری فضای معنوی و تمرین دوستی بخاطر حضرت اباعبدالله الحسین را بچشند و این تمرین فرهنگ مهربانی فداکار و ایثار را با خود به شهر خود سوغات بیاورند.
از خودگذشتگیهایی که میزبانان و زائران در قبال همدیگر انجام میدهند، کمک به همدیگر و نوعدوستی بهترین شکل ارتباطی است که این ایام تمرین آنها سبک زندگی حسینی را به شکل عمل در خود نشان می دهد.
حوزه های خدمات رسانی فراوانی ماحصل فعالیت خادمان موکب جنت الحسین است چه نیروهای خدماتی تنظیف و نظافت و چه نیروهای اجرایی خدمات رسان و همراه و یاری دهنده زائرین پیاده که در این روزها به صورت شبانه روزی در کربلای معلی حضور یافته و به خدمت رسانی مشغول اند.
شارع عباس(ع) و پخت نان سنتی تبریز
موکب جنتالحسین(ع)، شور و شوق تبریز و آذربایجان را به همراه دارد. اینجا گویا در کنار خیابانی بنام حضرت عباس گویا محله کوچکی بنام تبریز به پاست. موکبهای اربعین حسینی(ع) در شارع کم نیستند اما حال و هوای محله تبریزی ها و پیچیدن عطر نان تبریز چیز دیگری است.
امسال واحد پخت نان موکب جنت الحسین شهرداری تبریز، از همان نخستین روز برپایی موکب، با پشتیبانی و حمایتهای مردمی، کار خود را آغاز کرد و از اولین واحدهایی بود که مورد استقبال قرار گرفت.
برنامه آماری روزانه بیش از ۲ هزار قرص نان در انواع مختلف بربری و لواش، روزانه طبخ و در اختیار میهمانان و عزاداران قرار می گیرد در این واحد موکب جنت الحسین طبخ نان، مطابق نیاز روزمره صورت میگیرد تا بدین ترتیب، هم کیفیت نان بالا باشد و هم دورریز نان، به حداقل ممکن برسد. این نانوایی ظرفیت پخت روزانه دو هزار قرص نان را دارد که در نوبتهای مختلف پخت و توزیع انجام میشود.
گرمای طاقتفرسای کربلا، در کنار تنور نانوایی به هیچ وجه قابل تحمل نیست مگر به عشق امام حسین ع که خادمان موکب جنت الحسین با شور اشتیاق به خدمت رسانی مشغولند.
برنامه تنظیف اولویت اول موکب جنت الحسین در شارعالعباس
نظافت و رفت و روب و جمع آوری زباله در شارع العباس منتهی به حرم حضرت ابوالفضل، به مدت ۱۲ روز در دستور کار بخش خدمات شهری موکب جنت الحسین شهرداری تبریز قرار گرفته است.
از طرفی امسال پاکبانان به لباس و کفش متناسب با شرایط کار در هوای گرم مجهز شده اند. بخشی از فعالیت موکب شهرداریها با هماهنگی و برنامه ریزی قبلی با ستاد کل اربعین در کربلای معلی، مربوط به رفت و روب معابر و مسیرهای منتهی به حرم است.
حجم زباله تولیدی کربلا در این ایام، بسیار بالا، و آمار و ارقام پسماند، متفاوت است، این موضوع، با تلاش مجدانه و مخلصانه پاکبانهای کشورمان حاصل می شود و در بحث مدیریت پسماندهای ایام اربعین، شاهد یک تجربه خدماتی ارزشمند هماهنگ در کربلای معلی هستیم.
خدمات تنظیف با تجهیزات لازم و مطابق یک برنامه ناحیهای، با هماهنگی شهرداری کربلا و سایر شهرداریهای کشور با همکاری شهرداری های تبریز تهران، اصفهان و رشت تقسیمبندی شده است.
فعالیت پاکبانهای اعزامی، به صورت شبانه روزی و برنامه زمان بندی شده مشخص در چند فرعی منتهی به حرم نیز ادامه دارد.
اعزام پاکبانهای داوطلب، از نکات اساسی است و شور و شوق کارگران خدمات شهری تبریز برای حضور و فعالیت آنها غیر قابل وصف است.
از طرفی اقدامات فرهنگی انجام شده بی شک بر تولید کمتر زباله در این ایام کمک خواهد کرد و زائران حضرت اباعبدالله الحسین در همراهی هر چه بیشتر برای سالم و تمیز نگه داشتن مسیر وعرض ارادت و راهپیمایی عاری از زباله کمک خواهد کرد.
غذا به نذر حسین/اجاق آشپزخانه تبریزی ها با طعم اصالت روشن است
دستپخت اصیل تبریزی، زبانزد است و غذاهای تبریز از نظر طعم و کیفیت شهره جهانی دارد. همین کوبیده و قیمه و قرمه غذای قدیم تبریز است که دیگر بعنوان غذای ایرانی در سرتاسر دنیا شناخته می شود. شاید هم از این روست که در موکب جنتالحسین شهرداری تبریز، از غذای ایرانی این همه استقبال می شود. سه وعده غذا با حضور آشپزهای تبریزی، در موکب جنت الحسین شهرداری تبریز طبغ و توزیع میشود.
از طرفی مشارکت و پشتیانی مردمی موکب، در برنامه ریزی اداره آن در نظر گرفته شده است. بطوری که از چند روز پیش از برپایی موکب، اقلام آشپزی، از برنج و روغن تا انواع حبوبات و پیاز و سیبزمینی، در انبار مناسبی جاگذاری شدهاست. به علاوه، گوشت مورد نیاز هم برای اینکه تازه طبخ شود، از برنامه ذبح نذورات، تامین و پس از پاکسازی و بستهبندی، راهی آشپزخانه موکب میشود. شاید یکی از دشوارترین کارها در موکب همین امورات آشپزخانه باشد که از طبخ در شیفت های مختلف و پخش و توزیع با برنامه خاص میان زائران با برنامه ریزی دقیق و هماهنگ پرسنل رضایت مندی حاصل می شود. آمادهباش خادمان برای طبغ وعده غذا و برنامه ریزی دقیق به همراه کیفیت غذا نکاتی است که توسط آشپزهای تبریزی داوطلب مورد توجه است.
ارائه خدمات شبانهروزی درمانگاه سیار موکب جنت الحسین
هر سفری با در نظر گرفتن الزامات آن و پیشبینی امورات غیر مترقبه صورت می گیرد و از این رو خادمان شهرداری تبریز امسال گسترده تر از گذشته اقدام به هماهنگی های لازم جهت استقرار اکیپ پزشکی و پرستاری در کنار زائران اربعین نموده اند.
اداره کل سلامت شهرداری طی سال های گذشته نیز حضور چشمگیری در راهپیمایی اربعین داشته است و سعی نموده با ارائه خدمات مختلف بعنوان یاری دهنده مرهمی بر آلام زائران اربعین اباعبدالله الحسین علیه السلام بگذارد.
بخش درمانی موکب جنت الحسین شهرداری تبریز امسال با اعزام یک اتوبوس شامل تجهیزات بیمارستانی و کادر مجرب بعنوان درمانگاه سیار در موکب جنت الحسین شهرداری ایفای وظیفه می کند. تجهیزات بهداشتی و دارویی در حد نیاز به کربلا انتقال یافته و پرسنل تخصصی حوزه درمان نیز در کنار دیگر متولیان نظام سلامت به طور شبانه روزی برای زائران خدمت رسانی میکنند.
هماهنگی های لازم با وزارت بهداشت، هلال احمر ایران و عراق و تعامل فی مابین خدمت رسانی در این حوزه را دوچندان کرده است.
تاول پا، تنگی نفس، حساسیتهای موضعی و تنفسی، گرفتگی عضلات، گرمازدگی و سرماخوردگی، از نارساییهای رایج در پیادهروی اربعین است که بخش درمانی موکب را درگیر خود کرده است.
با توجه به تراکم جمعیت، گرما و گرد و غبار هوا، زائران اربعین، می بایست در رعایت بهداشت فردی و گروهی دقیق و حساس باشند.
خیاط خانه موکب جنت الحسین پیشتاز در خدمت رسانی
مرمت و دوخت کوله پشتی سفر در بخش خیاط خانه موکب جنت الحسین شهرداری تبریز مهمترین اقدام در کنار دیگر اقدامات است که روزانه به صورت مستمر سفارش می پذیرد. مهارت در این کار حرف اول را می زند و خیاطان مجرب موکب در حال ترمیم مخدوشات البسه و کیف و کوله های سفر هستند.
پیادهروی طولانی مسیر اربعین، با دهها پیشامد کوچک و بزرگ، میتواند موجب مشکلات ریز و درشتی شود که جبران آن، برای زائر به همین سادگیها نیست. بخشی از خدمات موکب جنتالحسین شهرداری تبریز، پاسخگوی همین نیاز است.
ما در موکب جنت الحسین شهرداری تبریز مهارت ها و مشاغل مختلفی را به فراخور تخصص افراد می توانیم سراغ بگیریم که همه با هم و با یک هدف واحد آنهم بخاطر حسین ع در خدمت زائران اربعین حسینی قرار داده اند تا اربعین حسینی را تمرین تعامل و همدلی با یک دیگر نمایند.
آب و چای به زائران اربعین زندگی می بخشد
«آب» پرسش غریب هر زائر اربعین است و تشنگی هم حکایتی است که تنها در این کرب بلا معنی غریبانه به خود می گیرد. همه جای موکب ها در سرتاسر مسیر پر از آب است و موکب جنت الحسین شهرداری تبریز نیز از نذر آب جدا نیست.
مشتری آب همواره است و کسی به تعارف آب آنهم در این گرمای ۴۰ درجه نه نمی گوید. بساط احسان آب در موکب دایر است اما برای فرونشستن عطش چای چیز دیگر و راهکار اصلی است.
تفاوت چای ایرانی و عراقی، نشان دهنده ذائقه های مختلف است. ما در عراق چیزی بنام قند را نداریم و چایی های پرنگ شاید به مذاق عده ای خوش نیاید. چای ایرانی با قندهای حبهای کوچک به همراه شکر، در موکب جنتالحسین(ع) در اختیار زائران است، تا عموم زائران امکان استفاده از این نوشیدنی محبوب را داشته باشند.
توزیع شربت، در لیوانهای یکبار مصرف شفاف، و توزیع چای در لیوانهای یکبار مصرف کاغذی است.
قدم به قدم همراه زائران می شویم
اما کفش و بساط واکس در موکب شاید تخصصی است که همگان دانند! اهالی موکب به فراخور در این بخش حضور می یابند. برخلاف سایر خدمات موکب، میز و پیشخوان آنچنانی ندارد و کار زمین گذاشتن هر منیت ها را آسان می کند. و این کار علاوه بر افزودن برق کفشهای زائران دل واکسی و چشم زائر خسته را برق می اندازد.
خالی از لطف نیست گفته شود تنوع فعالیتهای موکب، باعث شده بیشتر خادمان موکب، در چندین بخش فعالیت کنند.
برخلاف برخی مناسک که شاید در برخی جاها در دنیا وجود داشته باشد نتنها هیچ کدامشان به پای این همایش بزرگ نمی رسد در این گردهمایی بزرگ و جمع عظیم اربعین اصل بر احیای زندگی است، تا عزاداری صرف، روح زندگی و توجه به اصل آن بعنوان آنچه که ادامه راه حسینی نام می گیرد همین معنیبخشی به زندگی است و خواهد بود. رفته رفته حتی بهره گیری از ارتباطات انسانی و اجتماعی برای رشد در صدر اهداف همایش بزرگ اربعین قرار خواهد گرفت و هر چه غیر این از خرافات گرفته تا زوائد کاذب پیرامون آن با توجه به آگاهی های مستمر تولید شده از بین رفتنی است.
بی شک با رشد جمعی که یک امر جهانی است این فرهنگ اربعین است که حواشی آن را به نفع خود از بین خواهد برد نه این که راهپیمایی اربعین توسط سیاست و سلیقه های متعدد تغییر خواهد کرد. تکثر حرف اول را در این جمع میلیونی می زند و به هیچ وجه حذف شدنی و یک دست شدنی نیست و نخواهد بود. اما آنچه همه را مجاب به آمدن بر زیر این بیرق می کند هدف است. هدفی که صاحب آن پرچم دار آزادگی و بزرگواری به شیوه آخرین پیامبر جهان است.
یادداشت: نقی فرشباف
انتهای پیام