ابر چالش های شهر تبریز/ بار سنگین مسئولیت گفتمان جدید شهری بر دوش شهردار جدید
- شناسه خبر: 4485
- تاریخ و زمان ارسال: 29 فروردین 1401 ساعت 09:24
- نویسنده: بردباری نیوز
به گزارش خبرنگار بردباری نیوز، شهر تبریز به عنوان کلانشهری که روزی با ابرپروژه هایش شناخته می شد امروز با چالش های اساسی روبرو است و این ابرپروژه ها جایش را به ابرچالش ها داده است.
نواقص و نارساییهایی که از گذشته تا به امروز در مجموعه مدیریت شهری شهرداری کلانشهر تبریز وجود داشته بدون شک به یکباره قابل حل نیست اما وجود برنامه ای استراتژیک با تعریف برنامه های خرد در کنار برنامه های کلان و بلند مدت می تواند سرآغاز تحرکات جدید در این عرصه باشد.
حضور یعقوب هوشیار در راس مجموعه شهرداری تبریز با سابقه ای درخشان در مسئولیت های پیشین و با تجربه شهرداری منطقه ۱۸ تهران که در مدت اندک توانسته است این شهرداری را از رتبه دو رقمی به رتبه تک رقمی برساند نوید بخش روزهای خوش برای این شهر است اما نباید از نظر دور داشت که این شهر با چالش هایی اساسی روبرو است.
حاشیه نشینی را می توان یکی از اساسی ترین چالش های پیش روی این شهردار جوان نامبرد، چالشی که در آغازین روزهای کاری شورای شهر نیز باعث استعفای یکی از اعضا شورای شهر در اعتراض به وضعیت نابسامان حاشیه نشینی شد، هرچند این استعفا با میانجیگری دیگر اعضا پس گرفته شد اما تلنگری جدی بود برای اعضای شورای شهر تا اولویت ها را بار دیگر مرور کنند.
آلودگی هوای تبریز و ترافیک سنگین در معابر عمومی این شهر چالش دیگری است که باید مورد توجه ویژه شهردار جدید قرار گیرد. این مهم اگر در طولانی مدت به صورت نظامند مورد توجه واقع نشود بدون شک صدمات اجتماعی و اقتصادی سنگینی را بر این شهر تحمیل خواهد کرد.
عدم توسعه یافتگی حمل و نقل عمومی دیگر چالش پیش روی شهردار جدید است، شهر تبریز باتوجه به رشد جمعیت نیازمند برنامه مدون در حوزه حوزه حم لو نقل عمومی و برورز رسانی اتوبوس ها و تاکسی های شهری است.
و ابر چالشی که شاید کمتر به آن دقت شده است حادثه خیز بودن شهر تبریز و احتمال زلزله های بزرگ در این شهر است، شهرداری تبریز به عنوان یکی از اصلی ترین بازوهای مدیریت بحران آیا خواهد توانست نقش محوری خود در مواجهه با بحران های احتمالی از جمله زلزله را به خوبی ایفا کند یا نه؟ آیا این شهر از ماشین آلات سنگین تخصصی، مکان ها امن و دیگر موارد مورد نیاز در زلزله های احتمالی برخوردار است؟ آیا نیروهای مدیریتی این شهر سواد کافی در برابر با این چنین بحران هایی را دارند؟
نبود فضای سبز کافی در شهر تبریز و شعار زندگی در باغ شهر تبریز چالش دیگر پیش روی شهرداری تبریز است، در مطالعات بخش محیطزیست سازمان ملل متحد، سرانه فضای سبز شهری برای هر نفر بین ۲۰ تا ۲۵ مترمربع عنوان شده است و بدون شک فاصله سرانه فضای سبز تبریز با این ارقام بسیار است و این مهم کاهش ارتقای کیفیت زندگی شهروندان را به دنبال دارد.
اما آنچه که در یک شهر برای پایداری آن مهم خواهد بود در آمد های پایدار شهری برای توسعه است، آنچه که به نظر می رسد در سال های اخیر مورد غفلت واقع شده و امروز می تواند به چالش اصلی شهردار جدید تبدیل شود.
یعقوب هوشیار شهردار جدید تبریز نیز از این مسائل غافل نبوده و در آیین معارفه خود عنوان کرد: شاید شایسته و مطلوب نباشد اذعان کنیم که تبریز، شهری که در دورههای پیاپی، هدایت سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشور را به عهده داشته و از آوازه بینالمللی برخوردار بوده است و دروازه ورود صنعت و فناوریهای مختلف به شمار میرفته، امروز در پاره ای از موضوعات زیرساختی گرفتار باشد. به شخصه معتقدم که بخش عمده ای از این موضوعات ناشی از عدم همگرایی و همافزایی کارکنان و مدیران بخش های مختلف و عدم بهره گیری مناسب از ظرفیت های بی نظیر مردم شریف تبریز بوده است.
وی با اشاره به برنامه های خود ادامه داد: باید رویکرد حاکم بر مدیریت شهری کلانشهر تبریز ترسیم و اولویت های راهبردی در دوره پیش رو تبیین شود. در ضمن شفافیت در رویکردهای مدیریتی باید قادر به اجرا و تحقق بخشی موضوعات نیز باشد. بنابراین عمده ترین راهبردهای کلی در دوره پیش رو در شهرداری تبریز به اختصار شامل تغییر دیدگاه در نظام مدیریتی شهرداری و نهادینه کردن فرهنگ اقتصاد مقاومتی و رویکرد مدیریت جهادی و انقلابی، ایجاد نظام برنامه ریزی آتی شهر بر پایه مجموعه های دانش بنیان و هوشمندسازی و توسعه فن آوری های نوین، تلاش در جهت شکلگیری اقتصاد پایدار شهری و ایجاد زنجیره های ارزش در نظام تصمیم سازی، توسعه زیرساختهای شهری و گسترش حمل و نقل عمومی و رفع معضلات جدی ترافیک، ایجاد نظام مالی متمرکز و شفاف در جهت نظام بخشی به سیستم و کنترلهای موثر در پردازش اطلاعات و مولدسازی دارایی ها و تامین منابع مالی پایدار، تحول و توسعه جهشی تبریز با تکیه بر دانش، روحیه جهادی و مشارکتی مردم، ارتقای سرمایههای اجتماعی و مشارکت مردم و نخبگان در اداره امور، ایجاد نظام مدون در تربیت مدیران جوان و انقلابی و متخصص، عدالت محوری در توزیع عادلانه ظرفیت های شهری، تلاش در جهت ارتقای کیفیت زندگی عمومی (مادی و معنوی) شهروندان و تعمیق تعاملات مردمی، توجه ویژه به حاشیه نشینی و بافت فرسوده شهری، ایجاد نظام مدون و پویا در حوزه سلامت شهروندان، ورزش، جوانان و بانوان، توجه ویژه به موضوع مدیریت بحران و افزایش ایمنی و تاب آوری شهری و توسعه و تعمیق تعاملات شهری با رویکرد ثبت جایگاه ویژه تبریز در بین کلانشهرهای داخلی و خارجی است.
تسلت هوشیار بر مسائل شهری بر هیچ کس پوشیده نیست و این موضوع را حتی در مراسم معارفه نیز با حضور حداکثری نیروهای شهرداری تبریز می توانستیم ببینیم و استقبال از وی با وجود اختلاف سلیقه ها قابل توجه بود و باید منتظر ماند و دید این شهردار جوان خواهد توانست گفتمان جدیدی را در شهرداری تبریز ایجاد کند یا نه؟ آیا ابر چالش های شهری بار دیگر جایش را به ابر پروژه ها خواهد داد؟ امید میرود با هم افزایی ایجاد شده شاهد پاسخ های روشن برای این سوالات باشیم.
یادداشت: حمیده بردباری